Azië nu volledig door voorraad IP-adressen heen

Afgelopen week is een mijlpaal in de geschiedenis van het internet bereikt. Meestal is het bereiken van een mijlpaal erg positief, maar deze biedt vooral onzekerheid. APNIC, de beheerder van alle IP-adressen in Azië en Oceanië heeft geen adressen meer vrij.

Dit betekent dat het vanaf nu voor providers in die regio onmogelijk is om nog IP-adressen aan te vragen. Verdere groei zoals we dat tot nu toe gewend zijn is dus simpelweg onmogelijk.

Providers mogen  voor maximaal een jaar aan adressen in voorraad hebben. De kans is dus groot dat we het effect nog niet direct gaan merken. Maar: op is op.

Concreet betekent dit dat op korte termijn de echte limiet bereikt gaat worden. In de APNIC-regio gaan binnenkort eindgebruikers komen die geen publiek zichtbaar IP-adres meer kunnen krijgen.

Wat vrijwel zeker gaat gebeuren, is de uitrol van zogenaamde “Carrier Grade NAT“. Op ongeveer dezelfde manier waarop een router nu thuis ervoor zorgt dat meerdere PC’s via dezelfde verbinding kunnen internetten, zorgt CG-NAT ervoor dat meerdere eindklanten via hetzelfde IP-adress kunnen internetten. Een grote router bij de provider heeft een publiek IP-adres en deelt interne adressen uit aan de eindklanten.

Op zich zal CG-NAT best goed gaan werken voor het bezoek van websites. Maar aangezien CG-NAT nog nooit op grote schaal is getest, is het de vraag of het voldoende snel zal werken. Problemen zijn zeker te verwachten bij online games (wegens de eisen aan de ‘lag’, oftewel de pingtijden), peer-to-peer protocollen als Skype en Bittorrent en SIP, het belangrijkste Voice over IP protocol. Al deze toepassingen vereisen dat er weinig vertraging op de lijn zit en/of dat er een publiek IP-adres beschikbaar is.

Beschikbaarheid van een publiek IP-adres wordt door routers thuis opgelost met een techniek genaamd uPnP. Hiermee kan een PC in het netwerk vragen om een poort te openen op de router en zo bereikbaar te zijn vanaf het publieke internet. CG-NAT routers zullen geen uPnP ondersteunen en een dus veel grotere barrière vormen.

Vermoedelijk zal van hieruit ook de eerste echte vraag naar IPv6 gaan ontstaan. Eindgebruikers achter CG-NAT kunnen wel een publiek IPv6-adres krijgen. Ze zullen merken dat dit beter gaat werken dan het oude IPv4. Ook voor websites wordt het dan interessanter om bereikbaar te zijn op IPv6, om de betere gebruikerservaring.

Doet u zaken met Azië en/of Oceanië (Australië en Nieuw Zeeland)? Dan kan het interessant zijn om uw website bereikbaar te maken via IPv6. Het netwerk van HostingXS is er klaar voor.

Als u zich afvraagt wanneer de IP-adressen hier op zijn: RIPE, de beheerder van de IP-adressen in Europa, heeft nog een voorraad tot ongeveer eind dit jaar. Verwacht in de loop van volgend jaar de eerste merkbare problemen in onze regio.