Dubbele netwerkstoring vanmorgen

vrijdag 4 december, heeft HostingXS last gehad van een dubbele netwerkstoring. Hierdoor zijn er onderbrekingen in de bereikbaarheid geweest en was HostingXS ongeveer 2 uur lang onbereikbaar vanaf sommige internetaansluitingen. Vanaf 11.17 uur zijn beide storingen verholpen en zijn alle diensten weer volledig bereikbaar.

Toelichting:
HostingXS heeft al geruime tijd twee verbindingen richting internet. Eén van die verbindingen mag ten alle tijden uitvallen. Afgelopen dinsdag is één van die verbindingen verplaatst naar een andere ruimte in ons datacenter. Tot
dinsdag kwamen beide verbindingen uit in dezelfde ruimte op dezelfde netwerkswitch.

Op dit moment hebben we een situatie gerealiseerd waarin stroomuitval of uitval van een switch geen gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van ons volledige netwerk. Er blijft altijd een deel bereikbaar ongeacht uitval van
een individueel component. Bij het overzetten van de verbinding naar onze tweede ruimte is — naar nu blijkt — een configuratiefout gemaakt op een van onze switches. Daardoor konden wij die switch niet meer bereiken voor beheertaken. Gezien dat voor u als klant geen gevolgen had, hadden we besloten deze situatie komende zondag te herstellen, op het moment dat er weinig activiteit is.

Echter, afgelopen nacht is er ook een netwerkstoring ontstaan bij het datacenter waar HostingXS haar systemen heeft ondergebracht. Door deze storing waren onze systemen verminderd bereikbaar. Ook was het voor onze systemen moeilijk om verbindingen naar buiten op te zetten. Met name klanten die sites hebben die gebruik maken van externe bronnen hadden hier last van. Hieronder vallen ook klanten met een mijnWinkel webshop.

Wij hebben vanmorgen direct een engenier naar het datacenter gestuurd en besloten om het ingeplande onderhoud van komende zondag te vervroegen en direct uit te voeren. Dit om meer grip op de situatie te krijgen: in het geval
van een dubbele storing is het lastig uit te vinden welke problemen toe te wijten zijn aan welke storing.

Het datacenter heeft inmiddels hun netwerkstoring ook verholpen. Die storing betrof een fout in de software van hun switches, die in samenwerking met de fabrikant opgespoord en verholpen is.

HostingXS heeft afgelopen dinsdag meteen al maatregelen genomen om te zorgen dat dergelijke storingen sneller opgespoord en verholpen kunnen worden.

Mocht u nog problemen ondervinden, neem dan contact op met ons.

Onze excuses voor de overlast.