Een eerste blik op versie 3 van het HostingXS Control Panel

Het nieuwe control panel aangekondigd.

Afgelopen mei schreef Jimmy over alle wijzigingen die het development team tot stand hadden gebracht in de voorafgaande maanden. Door verder te bouwen op een, voornamelijk nog intern onderhouden, PHP framework ontstonden velerlei complicaties en bestond een stijle leercurve. De ontwikkelcapaciteit was meer dan verdubbeld, echter zorgde het onderhouden van oude (zogeheten legacy) code ervoor dat we niet in een dubbele vaart konden ontwikkelen. In juni hebben we daarom de knoop doorgehakt. Direct is begonnen met de ontwikkeling van een nieuw control panel; versie 3. Met als resultaat dat binnen acht weken de alfa versie intern gepresenteerd kon worden. Nu staan we aan de vooravond van de release. De keuze voor een nieuw framework was snel getroffen, eerdere oriëntaties brachten daar een unaniem uitsluitsel over. Het Laravel framework brengt de kracht van Symfony 2 richting eenvoud, schaalbaarheid en stabiliteit. In de alfa hebben we als team nieuwe programmeerconventie’s bepaald en zijn de ontwikkelprocessen verder geformaliseerd. Door deze duidelijke afspraken is de ontwikkelsnelheid aanzienlijk verhoogd. Hieronder lichten we een aantal verbeteringen toe.

HostingXS B.V. controlpanel

Tweestaps verificatie

In de beta is reeds tweestaps authenticatie ingebouwd. De beveiliging van de accounts is ons zeer belangrijk. Daarom kan men bij de accountgegevens zelf ervoor kiezen om meer veiligheid toe te voegen door deze “two factor authentication” in te schakelen. Na activatie zal bij het inloggen altijd de smartphone noodzakelijk zijn om een unieke code in te voeren. Zonder deze unieke code kan er niet ingelogd worden.

Cloud tab

Cloud tab

Ook is het vanaf nu mogelijk om de server te bekijken. Als reseller en als eigenaar van een server, kan men dus zien welke sites, accounts en domeinnamen actief zijn. Daarnaast zal men bij een virtuele machine een tab “cloud” ontdekken, met daarin de specifieke gegevens. Naast alle voorgenoemde voordelen zal het eenvoudiger worden om qua ontwikkelsnelheid mee te komen met de wensen van onze klanten. Uiteindelijk is dat dan ook de reden voor deze radicale koerswijziging. De release is gepland voor aankomende januari.