Kwalitatieve verbeteringen aan de infrastructuur

“Met deze maatregelen nemen we twee zwakke plekken uit ons netwerk weg en stellen wij een andere belangrijke wijziging uit.”

Naar aanleiding van meerdere storingen die kort achter elkaar zijn voorgevallen is HostingXS een intensief traject ter verbetering van de kwaliteit van de infrastructuur versneld gestart. Er is gebleken dat de infrastructuur in de afgelopen jaren zo sterk gegroeid is, dat er een aantal zwakke plekken in zijn ontstaan.

Stroomvoorziening

We hebben twee storingen gehad in de stroomvoorziening. Om de betrouwbaarheid hier van te vergroten laten we een extra, onafhankelijke, stroomaansluiting aanleggen naar de racks van onze cloud. Hierdoor worden deze racks gewapend tegen een stroomuitval in de systeemruimte: de secundaire stroomaansluiting is onafhankelijk van de huidige (primaire) aansluiting.

Diverse servers hebben twee voedingen zodat deze op beide aansluitingen aangesloten kunnen en zullen worden. Servers met een enkele aansluiting zullen verdeeld worden over de twee aansluitingen zodat altijd een deel van de infrastructuur blijft draaien bij stroomuitval.

De stroomstoring van afgelopen vrijdag heeft de noodzaak van dit traject nogmaals bevestigd. In de nacht van afgelopen vrijdag op zaterdag zijn er al diverse servers verplaatst naar een ander stroomblok, zodat het haperende stroomblok verder ontlast is. De servers die nu nog aangesloten zijn op het haperende stroomblok worden verplaatst naar de nieuw aan te leggen aansluiting.

Storage

Onze cloud heeft meerdere opslagservers. Een hiervan is instabiel geworden, waarna we eerder dit jaar een extra opslagserver erbij hebben aangeschaft en gedeeltelijk gekoppeld. Dit bracht tevens de mogelijkheid voor HA-storage met zich mee: opslagcapaciteit voor cloudservers verdeeld over onafhankelijke machines.

Veel cloudservers draaien nog zonder HA-storage waardoor een crash van de instabiele opslagserver nog steeds grote gevolgen heeft. We hebben daarom besloten om álle cloudservers binnen een half jaar over te zetten op een nieuw opslag-platform dat geheel dubbel uitgevoerd zal zijn, zodat wij de beste opslagkwaliteit kunnen leveren voor de cloudservers.

Voor de korte termijn verplaatsen we zo veel mogelijk cloudservers naar een andere opslagserver toe. We beginnen naar verwachting met het migreren van cloudservers medio volgende week. Betrokken klanten zullen hiervoor benaderd worden.

HostingXS Control Panel

Een al langer lopend traject is ons nieuwe control panel. De livegang hier van hebben we uitgesteld met een gerechtvaardigd doel: de stabiliteit van ons platform. Het risico bestaat namelijk dat servers of websites zich anders gedragen dan in de tests. Uitstel is tot een nader te bepalen tijdstip. De extra tijd gebruiken wij om extra functionaliteiten toe te voegen. Ook biedt het uitstel de mogelijkheid om alsnog een aantal webinars ruim van te voren in te plannen, zodat we onze klanten van te voren in kunnen lichten over de aanstaande veranderingen.

Conclusie

Met deze maatregelen nemen we twee zwakke plekken uit ons netwerk weg en stellen wij een andere belangrijke wijziging uit. Hiermee verbeteren we de stabiliteit en continuïteit. Uiteraard is dit geen eindpunt voor ons en blijven we continu werken aan verbeteringen.

Een reactie op “Kwalitatieve verbeteringen aan de infrastructuur

  • Erik Hensema

    Afgelopen nacht zijn we aan het werk geweest in het datacenter. De extra stroomaansluiting is in gebruik genomen. De opslagservers van de cloud zijn nu op twee onafhankelijke aansluitingen geplaatst. Verder zijn de hypervisors (de hardware waar de cloudservers op draaien) verdeeld over de twee aansluitingen.

    Stroomuitval op één van de aansluitingen heeft nu minder erge gevolgen dan voorheen. Ook is de belasting van de indivuduele aansluitingen flink verlaagd. Ook bij stroomuitval op één van beide aansluitingen zal de andere aansluiting voldoende capaciteit hebben om alle belasting op te vangen.

    Verder zijn er extra disken geplaatst die het mogelijk moeten maken om cloudservers weg te migreren van de instabiele opslagserver. Die disken zullen vandaag beschikbaar gemaakt worden in de cloud en worden getest. Daarna starten we zo snel mogelijk met het plannen van migraties.


Reageren is niet mogelijk.