Invoering van PHP versneller APC

In de afgelopen weken is HostingXS bezig met de invoering van een techniek om de uitvoering van PHP scripts te versnellen: APC. APC staat voor Alternative PHP Cache en zal standaard onderdeel zijn van PHP versie 6.

Hoe werkt APC?

Een PHP script is een stuk programmacode dat opgeslagen staat in een tekstbestand op de webserver. Voordat de webserver het PHP script kan uitvoeren, moet hij van schijf gelezen worden, gecontroleerd op fouten en omgezet in computertaal. Die computertaal is geen leesbare tekst meer, maar een binaire code.

Die omzetting is nodig bij elke oproep van een script. Elke klik van een bezoeker veroorzaakt deze omzetting. Op een drukke site kan dat uiteindelijk behoorlijk wat tijd gaan kosten.

APC slaat de binaire codering op in het geheugen voor later gebruik. Als een PHP script voor een tweede maal wordt opgeroepen, dan kan gewoon de binaire codering uit het geheugen gehaald worden en uitgevoerd. Dit veroorzaakt een aanzienlijke versnelling.

Wat kunt u als klant met APC?

Zodra APC geïnstalleerd is op een webserver maken alle sites automatisch gebruik van APC. U hoeft hiervoor niets in te stellen.

Wel kunt u APC extra benutten voor het opslaan van tijdelijke gegevens. Applicaties zoals WordPress, Magento en Joomla hebben ondersteuning voor APC. Hiermee is uw site nog verder te versnellen.

In veel sites moet voor elke aanroep van een pagina dezelfde (zware) berekening gemaakt worden. Het aantal comments bij een blog posting moet uitgerekend worden in de database. Is de ingelogde gebruiker een beheerder? De naam van een weblog. Allemaal zaken die in een database zijn opgeslagen en niet snel veranderen. APC kan gebruikt worden om dit soort dingen in het geheugen op te slaan zodat de site nog sneller kan laden.

Als u zelf PHP scripts ontwikkelt, lees dan de APC handleiding.

Servers waarop APC draait

Op dit moment draait APC nog niet op onze normale shared webhosting servers. Dit omdat hier zeer veel sites op draaien en het risico van invoering het grootste is.

Wel draait het op de zakelijke webhosting. Ook draaien we het op onze servers voor eigen gebruik: de interne administratie, de server waar het Control Panel op draait, de ontwikkelserver, enzovoorts.

Eerste ervaringen

Onze eerste ervaringen leren dat de cache voor meer dan 99% gebruikt wordt. Dus bij het afhandelen van een PHP script is er meer dan 99% kans dat hij al opgeslagen staat in het geheugen van APC.

De snelheid van websites is toegenomen en de serverbelasting afgenomen.

Heel af en toe werkt een site niet goed meer. Tot nu toe is het één keer voorgekomen dat een site niet meer goed werkte na installatie van APC. Dat is toen vrij snel opgelost.

Onze eerste ervaringen met APC zijn dus erg goed. We denken dat het een zeer moeie toevoeging is aan onze dienstverlening.