Onze ervaringen met CloudLinux

Sinds ongeveer een half jaar werkt een deel van onze servers met de Linux-distributie CloudLinux. CloudLinux is systeem speciaal ontwikkeld voor providers met grote hoeveelheden websites in de cloud, zoals HostingXS.

Voor degenen die het niet kennen: Linux is een besturingssysteem voor computers, net zoals Windows en Mac OS dat zijn (of Android of iOS op mobiele apparaten). Het Linux besturingssysteem wordt veel ingezet op servers en vormt ook de basis van Android.

Elk modern besturingssysteem heeft als doel om vele applicaties tegelijkertijd te draaien, zonder dat die elkaar in de weg zitten. In het geval van onze servers moeten vele websites door grote aantallen bezoekers bezocht kunnen worden, zonder dat de bezoekers last krijgen van elkaar.

CloudLinux

Het lastige van traditionele besturingssystemen is dat ze volledig eerlijk proberen te zijn. Gek genoeg leidt dat juist tot oneerlijke situaties. Eén erg drukke website kan alle andere websites op een server weg drukken. CloudLinux lost dat op. Elke website wordt hier in zijn eigen hokje geplaatst en krijgt zijn eigen limieten.

Geen enkele website kan nog (bijna) 100% van de beschikbare bronnen van een server monopoliseren. Door CloudLinux kunnen we een website limiteren op (bijvoorbeeld) maximaal 30% van de bronnen. 70% van de server blijft dan vrij voor het afwikkelen van de bezoeken aan de overige websites.

Ervaringen van ons

Voor de invoering van CloudLinux hebben we regelmatig last gehad van pieken in de belasting op onze servers. Als een site bijvoorbeeld slecht geprogrammeerd was, dan kon hij alle andere websites mee naar beneden trekken qua prestaties. Dat is nu helemaal voorbij.

Intern monitoren we al onze servers op vele aspecten. Zo kunnen we proactief reageren op incidenten. Het aantal incidenten op servers met CloudLinux blijkt vele malen kleiner te zijn dan op servers zonder CloudLinux. Kortom, de stabiliteit van deze servers is hoger dan van traditionele servers. We zijn hier erg tevreden mee en trots op.

Ervaringen van klanten

Gek genoeg lijken klanten weinig te merken van de limieten die CloudLinux stelt aan websites. We denken dat dit komt doordat websites over het algemeen snéller draaien: ze worden minder in de weg gezeten.

Uiteraard zijn er sites die in de overbelasting schieten, net zoals vroeger. Het effect is echter ook hetzelfde als toen: een overbelaste site is niet beschikbaar.

Limieten nu per pakket

Op traditionele servers kunnen we geen onderscheid maken tussen kleine en grote webhostingpakketten. Elke bezoeker van elke site krijgt een even groot punt van de taart. Het is dus mogelijk dat een site met een instappakket een site met een enterprisepakket onderuit trekt.

Met de komst van CloudLinux is dat veranderd. Hoe groter het pakket is, hoe meer capaciteit de website toegewezen krijgt. En met meer capaciteit kunnen dus ook meer bezoekers afgehandeld worden.

Voor wie geschikt?

CloudLinux is naar onze mening geschikt voor iedereen die voor meerdere klanten websites op één server draait, vooral wanneer deze sites een piekerig gedrag vertonen.

Vanaf 50 sites raden we in elk geval CloudLinux aan.

Conclusie

CloudLinux is een erg mooie toevoeging aan onze gereedschapskist. De stabiliteit van het netwerk is verhoogd en onze klanten zijn er erg tevreden over. En als onze klanten tevreden zijn, zijn wij dat ook.