Over de cloud

De laatst tijd horen we steeds meer over de cloud. Alles speelt zich af ‘in de cloud’. Maar wat is ‘de cloud’ voor iets?

In het kort is een cloud een makkelijk toegankelijk, gedeelde, serverdienst, bereikbaar via internet. Dat is een behoorlijk vage definitie, en dat komt doordat ‘de cloud’ erg breed is. Ongetwijfeld wel eens termen horen vallen zoals iCloud, Office 365, Azure, Google Apps, Amazon EC2… maar wat is wat?

Drie soorten clouds

Om een beetje overzicht te scheppen, kunnen we clouddiensten in drie soorten verdelen:

  1. Infrastructuur cloud: een voorbeeld zijn de unmanaged virtual dedicated servers van HostingXS: de cloudprovider biedt virtuele servers en daarop kan de afnemer zijn eigen besturingssyteem installeren en beheren. De provider beheert de hardware en het netwerk.
  2. Platform cloud: hierbij biedt de provider een compleet platform aan. Een voorbeeld hiervan is een complete webserver die wordt afgenomen, maar beheerd door de provider.
  3. Service cloud: hierbij wordt een complete dienst aangeboden, zoals Office 365.

Voor alle soorten is het kenmerk: het maakt niet meer uit vanaf welke plek je werkt, je gegevens zijn altijd toegankelijk.

De Infrastructuur cloud (IaaS)

De infrastructuur cloud, of Infrastructure As A Service, biedt plek voor virtuele servers. Het is ideaal voor bedrijven die hun dure servers de deur uit willen doen. Ze hebben dan geen omkijken meer naar onderhoud aan hardware (met bijbehorende dure supportcontracten). Tegelijkertijd kunnen medewerkers direct de server bereiken overal vanaf internet. Ideaal voor thuiswerkers of medewerkers die veel onderweg zijn.

De cloud zorgt ervoor dat virtuele servers gebruik maken van gedeelde hardware. Dit is efficiënter: het kost minder hardware. De cloud zorgt er voor dat er toch altijd optimale performance is: je merkt niet of nauwelijks dat je geen ‘echte’ server meer hebt, maar een cloudserver.

Nog een mooi truukje van IaaS: afrekenen naar gebruik. Geen vaste bedragen per maand meer (en dus inkopen op drukke pieken), maar een variabel bedrag. Gebruik je meer, dan betaal je meer. Is je server rustig, dan betaal je minder.

De Platform cloud (PaaS)

Bij Platform As A Service beheert de aanbieder het hele besturingssysteem. Bij IaaS ligt dit nog in handen van de afnemer.

Je kunt bijvoorbeeld een complete beheerde webserver afnemen in de cloud. Ook deze kun je betalen naar gebruik. Je betaalt bijvoorbeeld een bedrag per hit op de webserver en per gigabyte dataverkeer. Ideaal voor bijvoorbeeld webshops die een jaarlijkse uitverkoop hebben. Die betalen de rest van het jaar nooit teveel en kunnen toch de hoge pieken rond de uitverkoop aan.

De Service cloud (SaaS)

Software As A Service is de meest complete oplossing in de cloud. De aanbieder beheert alles: de gebruiker hoeft alleen nog maar verbinding te maken. HostingXS biedt bijvoorbeeld Online Backup. Andere bekende voorbeelden zijn Office 365 en Google Apps.

Conclusie

De cloud verandert hoe we naar onze data kijken. Het beheer gaat veel meer naar het datacenter. Alle data is altijd overal toegankelijk. De beperkingen van vroeger toen je document nog op je PC stond en de bedrijfsserver ontoegankelijk achter een firewall zijn voorbij. Tegenwoordig is het ‘always on’.