Over veilige wachtwoorden

Veilige en makkelijk te onthouden wachtwoorden. Het kan!

Wachtwoorden: we hebben er een haat-liefde verhouding mee. Het zijn ondingen om te onthouden en we worden gedwongen om rare combinaties te maken met hoofdletters, cijfers en speciale tekens. Maar tegelijkertijd beschermen ze wel onze belangrijke gegevens: mail, toegang tot een webshop, de foto’s van je familie.

Het is een feit dat langere wachtwoorden veiliger zijn dan korte wachtwoorden. Ook moet je geen bestaande woorden gebruiken en al zeker geen geboortedata. Dan kom je al snel op onmogelijke wachtwoorden als aivifie^T3ch. Vreselijk.

Lengte onbeperkt

Maar wist je dat bij veel systemen (zeker die bij HostingXS) de lengte van het wachtwoord onbeperkt is en dat je spaties mag gebruiken? Dat levert mogelijkheden! Maak een korte zin van je wachtwoord. Maak het inhoudelijk volstrekt onzinnig en voeg wat leestekens toe.

Waar kom je dan op:

  • Het groene Hobbelpaard zw3mt door het skatepark!
  • Waarom? Nou omdat 3 paddestoelen en 16 bakstenen.
  • 44 man waren nodig om de grote mier te kietelen.

Volgens de site https://howsecureismypassword.net/ kost het een normale PC zo’n quinquavigintillion jaar om dit soort wachtwoorden te kraken. Geen idee hoe lang dat is, maar vermoedelijk langer dan de leeftijd van het heelal.

Tweestaps verificatie (optimale bescherming)

Een tweestaps verificatie is een toegevoegde bescherming van je account, waardoor je alleen met een extra code kan je dan inloggen. Wanneer de tweestaps verificatie aan staat dien je bij iedere inlog-poging een unieke code in te vullen, gegenereert door een app op je smartphone. Dit kun je activeren via het HostingXS Control Panel: https://controlpanel.hostingxs.nl/authentication/two-step
Vele sites bieden een dergelijke beveiliging aan, zoals Facebook, Twitter, LinkedIn, Gmail, etc. en geven je extra bescherming.