Realtime inzage in MySQL queries

De MySQL server is voor de meesten een zwarte doos: je stuurt er een query heen en een tijdje later komt er een antwoord. Maar welke queries draaien er tegelijkertijd? Zorgt een query er voor dat er anderen in de wacht komen te staan? Welke queries duren te lagen en behoeven dus optimalisatie? Antwoord op de vragen is lastig te geven.

HostingXS introduceert nu de realtime MySQL monitor in het Control Panel. Hiermee kun je zien welke queries draaien en hoe lang; alsmede diverse statistieken bekijken zoals het aantal queries per seconde, cache hits, etc.

Achter elke query staat een button om hem te kopiëren, zodat je hem later in een editor kunt plakken ter analyse. Verder zie je hoe lang de query al draait, op welke database hij uitgevoerd is, enzovoorts.

Je vindt de tool in het Control Panel onder het kopje Servers; kies je server en klik op de blauwe knop “Acties” en klik “MySQL Processlist”. Klanten met clusters kiezen de “back”” server om de queries op de centrale databaseserver te zien. Kies een “front” server om queries op de lokale MySQL slave te zien.

Voor nu beschouwen we deze feature als “beta”. Dat wil zeggen: naar aanleiding van feedback zullen we nog verbeteringen en veranderingen doorvoeren.