Servers met PHP 5.5 en Apache 2.4

Afgelopen week vroeg een klant van ons of we een server konden opleveren met PHP 5.5. Die hadden we nog niet draaien voor onze klanten: PHP 5.3 is op dit moment de meest gebruikelijke versie. Oudere webapplicaties kunnen moeilijk omgaan met PHP 5.4 en hoger, wegens wat wijzigingen in de taal.

Nu is PHP 5.5 geen onbekende voor ons: onze programmeurs werken al meer dan een jaar met deze versie. Echter, dat doen ze op servers die niet gekoppeld zijn aan ons Control Panel.

Uiteraard zijn wij blij met klanten die graag voorop lopen in de ontwikkeling en dus hebben we een standaard server met PHP 5.3 uitgerold in onze cloud en deze vervolgens geupgrade naar PHP 5.5.

Helaas ging dat niet zo gemakkelijk: PHP 5.5 draait alleen op Apache 2.4, terwijl al onze servers met Apache 2.2 uitgerust zijn. PHP 5.3 draait namelijk juist níet op Apache 2.4. Apache 2.4 heeft echter vele verbeteringen ten opzichte van 2.2, vooral in de performance en configureerbaarheid.

Control panel

De eerste uitdaging was ons HostingXS Control Panel. Deze beheert de configuratie van Apache en gebruikt zelf voor een deel PHP.

De verschillen in configuratie van Apache bleken mee te vallen. Alle wijzigingen zitten in bestanden die niet beheerd worden door ons Control Panel. Er waren dus geen wijzigingen nodig. Zelfs het beheren van beveiligde mappen, wat in Apache 2.4 nogal gewijzigd is, ging probleemloos.

Het Control Panel gebruikt maar een klein beetje PHP-code op webservers. Deze code werkte meteen probleemloos.

Performance!

Uiteindelijk betekent dit maar één ding: performance! PHP 5.5 en Apache 2.4 presteren een stuk beter dan PHP 5.3 en Apache 2.2.

We zullen in de toekomst dus zeker meer servers met PHP 5.5 uit gaan rollen. Niet alle software ondersteunt dat al, maar bijvoorbeeld WordPress werkt goed.

Toekomst

Op bestaande servers blijven we PHP 5.3 ondersteunen tot april 2017, dus nog ongeveer 3 jaar. Voor nieuwe servers zullen we nog standaard PHP 5.3 opleveren, maar met de keuze om te upgraden naar 5.4 of 5.5.

Wanneer we stoppen met het opleveren van servers met PHP 5.3 is nog niet bekend. Voorlopig houden we april 2015 als einddatum aan. Dat geeft een ‘houdbaarheid’ van 2 jaar op zulke servers.

Kortom, je zult aan de slag moeten. Je kunt nu al kijken of je webapplicatie werkt op een hogere PHP versie. Uiteraard raden we altijd aan om up-to-date te blijven. Was het niet voor de nieuwe features, dan is het wel voor de veiligheid.