Sneak peek: HostingXS Cloud

De laatste maanden hebben we hard gewerkt aan een nieuw product: de HostingXS Cloud. Inmiddels maken de eerste klanten al gebruik van deze cloud. Ook nieuwe klanten kunnen gebruik maken van de klant: als u een nieuwe virtuele server bestelt dan rollen we deze uit in onze cloud.

Wat is de HostingXS Cloud?

Zoals in een eerdere blogpostig is uitgelegd, zijn er meerdere soorten clouds. HostingXS biedt IaaS-diensten: virtuele servers, gehost in de cloud. Die virtuele servers kunnen self-managed zijn (waarbij het volledige onderhoud bij de klant ligt) of gemanaged worden door HostingXS. In dat laatste geval verzorgen wij het volledige onderhoud van een webserver, inclusief koppeling aan ons control panel, monitoring, enzovoorts.

Virtuele Servers

Analisten lijken het er over eens te zijn: binnen een paar jaar verdwijnen fysieke servers van het speelveld. Het grootste deel van de diensten gaat gehost worden op virtuele servers in de cloud. Hierdoor kan een veel hogere efficiëntie en betrouwbaarheid behaald worden.

Je hoeft immers niet meer voor elke dienst een nieuwe fysieke server aan te schaffen. Zo’n server koop je altijd op de groei. Hij verbruikt dus meer stroom, neemt meer ruimte in beslag en heeft een grotere aanschafwaarde dan strikt nodig. Vervolgens gaat de server het grootste deel van zijn tijd staan wachten op werk.

In de cloud speelt dit probleem niet. Er worden vele virtuele servers gedraaid op één fysieke machine. Hierdoor worden de fysieke machines veel efficiënter belast. Je hoeft ook niet meer rekening te houden met groei: virtuele servers kunnen in de loop der tijd zeer makkelijk uitgebreid worden met extra geheugen, processorkracht, schijfruimte, enzovoorts.

Beheer

De eindgebruiker hoeft zich geen zorgen meer te maken over het beheer van de hardware. Die ligt volledig in handen van de cloudbeheerder, in dit geval HostingXS. De eindgebruiker kiest slechts welke performance op dit moment nodig is voor de taak en schaft daar cloudservers voor aan.

Alle beheer loopt via internet. Alle diensten zijn ook bereikbaar via internet. Een must voor de steeds mobielere werknemer!

Een solide basis

HostingXS heeft gekozen voor een solide basis van haar cloud. De cloud is gebaseerd op software van OnApp. OnApp is een vooraanstaande leverancier van cloudsoftware voor webhosters. De OnApp cloud software maakt het mogelijk om volautomatisch virtuele servers uit te rollen. Waar je vroeger aan de slag moest met installatie-dvd’s en een halve dag bezig was met installatie en configuratie van een server, nu kunnen we in een paar muisklikken een virtuele server uitrollen die 5 minuten later up-and-running is.

Alle hardware is state-of-the-art. Om de HostingXS Cloud een serieuze concurrent te laten zijn van fysieke servers, is de hardware heel erg snel en betrouwbaar. We gebruiken extreem krachtige servers met vele processorkernen en erg veel geheugen. Hierdoor kunnen we tientallen virtuele servers zonder snelheidsverlies draaien op één fysieke machine.

De opslag komt vanaf een iSCSI-SAN. Dit is een speciaal netwerk waarin ruimte op harde schijven gedeeld kan worden over meerdere servers. De opslag is gebaseerd op 15.700 rpm harde schijven met nog een extra SSD-schijf voor caching. De performance van deze opslag is zo hoog dat we het iSCSI-SAN met een 3 gbit/sec verbinding aan het netwerk gekoppeld hebben. Hierdoor kunnen we garanderen dat er altijd een optimale snelheid tussen de virtuele server en zijn virtuele harde schijf gehaald kan worden.

Naar de toekomst

Binnenkort zal HostingXS een dienst aankondigen waarbij je online virtuele servers kunt bestellen en beheren. Dit werkt volautomatisch zonder menselijke tussenkomst. Klanten krijgen keuze uit diverse Linux-distributies en Windows-versies.

Later bouwen we onze clouddiensten uit met opslagdiensten vergelijkbaar met die van Amazon S3 en het OnApp CDN.

Ondertussen blijven we bestaande klanten migreren naar de cloud. Heeft u een virtuele server bij HostingXS? Dan nemen we hierover binnenkort contact met u op.