SSD schijven

Op de achtergrond heeft HostingXS de afgelopen weken hard gewerkt aan het verbeteren van de stabiliteit van ons netwerk. Maar met name ook aan de zogenaamde disaster recovery: wat te doen als het wél helemaal fout loopt.

Met name ons virtualisatieplatform gaf af en toe problemen. De fysieke servers waren niet voorzien van een harde schijf, maar draaiden volledig vanaf het netwerk. Dit juist om te voorkomen dat de schijf kapot kon gaan. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en bestaan er SSD-schijven: schijven zonder bewegende onderdelen, die dus ook langer mee gaan dan de aloude harde schijven met een draaiende magneetschijf en leeskoppen die vlak boven het oppervlak zweven.

De afgelopen weken zijn alle fysieke servers voorzien van zo’n SSD-schijf. De eerste ervaringen zijn goed, het platform draait er probleemloos op.

Het mooie is: de fysieke servers zijn ook niet meer zo afhankelijk van fileservers. Mocht een fileserver crashen dan blijft het virtualisatieplatform gewoon draaien. En dat helpt enorm bij de disaster recovery.