webservice versie 2.0.1

De webservice van HostingXS bestaat sinds vorig jaar en bied resellers van HostingXS de mogelijkheid om in de eigen online en offline applicaties onder andere een domeincontrole en het bestellen van webhostingdiensten in te bouwen.

Afgelopen jaar werkten we aan de webservice, waarmee op uw eigen website de status van een domeinnaam gecontroleerd kon worden. Deze versie, nummer 1, werd binnen een paar maanden uitgebreid met de mogelijkheid om deze domeinnamen ook te kunnen registreren. Voor intern gebruik hadden we er ook stiekem nog de mogelijkheid aan toegevoegd om er producten bij te bestellen, zoals een SSL-certificaat of een hostingpakket. Het mooie is dat niemand ziet dat wij, HostingXS, de informatie doorsturen of de bestelling op ons nemen. Zodoende kan iedereen via deze webservice zelf domeinnamen controleren en bestellen, ook voor eigen klanten. De API versie 1 werd bij al onze klanten warm onthaald en de interesse bleef stijgen; zodat de noodzaak ontstond om direct meer functionaliteiten in te gaan bouwen. Om dat te kunnen realiseren moest er een stevige fundering opgebouwd worden. Een webservice mag namelijk niet om technische redenen falen, helaas was dat onmogelijk op de software die we ingezet hebben voor versie 1. Daarom dat we ervoor gekozen hebben om met versie 2 een professionele basis te leggen voor de toekomst.

V2.Techniek

De nieuwe webservice is gebouwd op de makkelijk te interpreteren RESTful techniek; die gebruik maakt van “human-readable” oproepen als GET, POST, PUT en DELETE. Ieder van deze oproepen staat gelijk aan een functie: “ophalen”, “aanmaken”, “opslaan” , “wissen”.

Naast deze RESTful methode, gebruiken we nu in plaats van XML primair het JSON formaat. XML baseert zich op gestructureerde opmaak en lijkt daarmee veel op het gebruik van HTML elementen, JSON (javascript object notation) daarentegen geeft de mogelijkheid om op een leesbare manier simpele variabelen, maar ook arrays en objecten mee te sturen in de communicatie met de webservice server. Daarvan maken we in versie 2 van de API natuurlijk expres veel gebruik van. Voorheen kreeg men via de API enkel een array terug met key, value paren, via JSON worden door de server nu alleen nog objecten meegestuurd. Deze objecten kunnen aan de website-zijde opgevangen, veranderd en teruggestuurd worden. Een voorbeeld hiervan is het domein object. Bij het controleren van een domeinnaam krijg je een array aan domeinobjecten terug (ook wanneer het maar 1 domein betreft). Dit domeinobject heeft meerdere waarden, waaronder of het domein vrij is (free) en ook of het domein besteld moet worden (order). Deze laatste waarde staat standaard op false (uit), op het moment van de bestelling kan deze op true (aan) gezet worden. Dit object wordt bij de bestelling meegestuurd en gevalideerd op geldigheid; onder andere controleren we dan of dit domein besteld moet worden via de order waarde.

V2.Toepassingen

Het is mogelijk om de webservice voor meerdere doeleinden in te zetten. Van een simpele domeincontroleveld op uw eigen website tot aan een eigen implementatie van een versimpelde controlpanel. Momenteel mogen er nog vrij weinig functies in versie 2.0.1 zitten, maar dit gaan we tot de release van 2.1.0 zeker uitbreiden. Wat kan er nu:

  • Domeinnaam beschikbaarheid en prijzen controleren.
  • Productinformatie opvragen.
  • Klantinformatie opvragen (alleen waarvan u de reseller bent).
  • Klanten inloggen met hun controlpanel gebruikersnaam en wachtwoord.
  • Bestellen van domeinnamen en producten.
  • Opzeggen van domeinnamen.

Dit zit alles reeds in release 2.0.1 van de webservice, voor 2.1.0 zitten er onder andere de volgende features in de roadmap:

  • Ophalen van een complete prijslijst van product- en domeinprijzen zoals de reseller dat zelf vooraf bepaalt via het control panel.
  • Updaten van klantinformatie voor onze administratie en domeinhandles voor de whois.
  • Aanmaken van e-mailadressen.
  • Koppelen van extra domeinnamen aan hostingpakketten.

Interesse?

Heeft u interesse in de HostingXS webservice en wilt u graag reseller van ons worden, neem dan contact op met ons via de contactpagina.