“Internetoorlog” tussen Cyberbunker en Spamhaus

In de media heeft u misschien al gehoord over de “internetoorlog” tussen Cyberbunker en Spamhaus. Tweakers.net heeft bijvoorbeeld een goed artikel op basis van een artikel in The New York Times.

Wat is er aan de hand? Spamhaus is een organisatie die een zwarte lijst van spammende mailservers bijhoudt. Organisaties zoals HostingXS kunnen die zwarte lijst gebruiken voor het filteren van e-mail. Cyberbunker is een datacenter die bekend staat om het hosten van vrijwel álles (de enige uitzonderingen zijn kinderporno en sites gerelateerd aan terrorisme).

Spamhaus ligt onder een ongekend grote DDoS-aanval. Hierbij worden wereldwijd vele servers misbruikt om grote hoeveelheden dataverkeer richting Spamhaus te genereren. Dit is zo enorm veel dat zelfs de snelste glasvezelverbindingen het nooit bij kunnen houden. Spamhaus is nu dus volledig onbereikbaar.

Door de aard van Cyberbunker zijn er veel spammers die gebruik maken van dat datacenter. Er wordt nu dus beweerd dat de aanval gestart is vanuit Cyberbunker. Op het moment van schrijven is ook Cyberbunker volledig onbereikbaar.

Gevolgen voor HostingXS

De aanval op Spamhaus loopt al enkele weken. Enkele gehackte sites in het netwerk van HostingXS hebben ook meegedaan aan de aanvallen. Onze firewalls konden dit niet verwerken waardoor er enkele onderbrekingen zijn geweest in onze dienstverlening. De betreffende sites zijn direct uitgeschakeld en opgeschoond.

HostingXS maakt ook gebruik van de Spamhaus lijst. Door de onbereikbaarheid hiervan kunt u grotere hoeveelheden spam ervaren. Wel gebruiken we meerdere zwarte lijsten zodat de filtering niet volledig weggevallen is.

Gevolgen voor u

Zoals gezegd kunt u grotere hoeveelheden spam ervaren, ook bij andere providers. Spamhaus onderhoudt en van de meestgebruikte zwarte lijsten op internet dus de gevolgen zijn vrijwel overal merkbaar.

Ook zijn er af en toe vertragingen op het internet die veroorzaakt worden door de hoeveelheid dataverkeer. Vooral op internationale verbindingen is dit te merken.

Wat nu?

Beheerders van netwerken zijn druk bezig om de bronnen van de aantal te identificeren en uit te schakelen. Dit zijn gehackte sites, maar ook gehackte PC’s bij mensen thuis en op kantoren.

De aanval krijgt ook aandacht van justitie in diverse landen. Cyberbunker is een nederlands bedrijf en zal dus zeker de aandacht krijgen van de nederlandse authoriteiten.

Bij HostingXS zijn we als altijd scherp op gehackte sites. In eerste instantie is het de verantwoordelijkheid van de klant om sites up-to-date te houden, maar HostingXS zal een gehackte site per direct uitschakelen om verder gevaar voor het netwerk te voorkomen.