IPv6-project gestart

Nu de traditionele IP-adressen aan het opraken zijn, is HostingXS bezig met het gereed maken van haar netwerk voor IPv6. IPv6 is de opvolger van de traditionele IP-adressen en biedt veel meer adressen en dus weer ruimte voor groei.

Het zal niet lang meer duren dat met name mobiele apparaten alleen nog met IPv6 verbonden zijn met internet. Ze zullen nog wel het ‘oude’ internet kunnen bereiken, maar alleen nog via een speciale gateway. Ook kabel- en ADSL-providers zullen naar dit middel moeten gaan grijpen op het moment dat ze geen traditionele IP-adressen meer uit te geven hebben.

Om te zorgen dat de websites en servers die gehost zijn bij HostingXS optimaal bereikbaar blijven, maken we op dit moment ons netwerk geschikt voor IPv6. Het volgende is al gedaan:

  • We hebben een centrale firewall aangeschaft die ook IPv6-adressen kan routeren en firewallen;
  • We hebben een IPv6-adresblok aangevraagd en gekregen. We kunnen hiermee zo’n 65000 netwerken adresseren met in elk netwerk praktisch onbeperkt veel servers;
  • Onze virusscan- en DNS-servers zijn geschikt gemaakt voor IPv6;
  • De IPv6-adressen van die servers zijn gepubliceerd in de publieke DNS en whois databases;
  • Onze secundare DNS-server/backup mailserver is al enkele maanden bereikbaar via IPv6.

Voorlopig merkt u hier als klant niets van. Uw mail blijft gewoon binnenkomen en uw domeinnaam blijft gewoon bereikbaar.

We zullen in de komende weken onze webservers geleidelijk een IPv6-adres geven. Ook moeten we ons Control Panel uitbreiden zodat deze adressen automatisch aan de domeinnamen van klanten gekoppeld worden. In eerste instantie zullen we nog geen IPv6-adres koppelen aan de publieke namen (zoals www en mail) maar testrecords gebruiken in de vorm ‘www6’ en ‘mail6’.

Daarna is het aan u. Zorg dat u of uw webdeveloper toegang krijgt tot het IPv6-internet om uw website te testen. Hierover later meer.